Agóra Űrkadét Program v3.0

2015-09-29
ALKALMAS VAGY A FELADATRA? Fedezd fel az Univerzumot és saját képességeidet! HAGYJ NYOMOT!

Csillagkapu a természettudományos műveltség felé:
Gyermekkorban, a természeti jelenségek, a világ történései csodálattal töltik el a gyermekeket. Környezetük szinte csak felfedezésre váró, érdekes, izgalmas dolgokkal van tele, melyek megtalálásában, meglátásában a szülőknek és a pedagógusoknak is nagy szerepük van. Az érdeklődést a természettudományos és a tudományos-fantasztikus filmek is fokozzák.


Az általános iskolában, a természettudományok, mint tantárgyak, mint kötelező tanulni valók, már megosztják a nebulókat. Azok akik továbbra is hű megfigyelői maradnak a természetnek, a tanórákon, vagy a szakkörökön intenzívebben mélyíthetik tudásukat. Ekkor már a pedagógusokon múlik, hogy a diákok érdeklődése megmarad, sőt tovább fejlődik e tárgykörben.
A középiskolában még van lehetőség arra, hogy visszahódítsuk azokat a diákokat, akik eltávolodtak a természettudományoktól. Erre oly módon lehetne sort keríteni, hogy a száraz tananyagot egy olyan többdimenziós térbe helyezzük, ahol a tananyagokban meglévő tudást, játékos, szórakoztató közegbe vezetjük, és az így létrejövő elegyet kínáljuk fel a diákoknak.


Az űrkutatás, az űrhajózás szférája szinte minden gyermek figyelmét, fantáziáját felkelti, leköti, így megfelelő közege lehet a természettudományok rendhagyó bemutatásának és a megszerzett ismeretek alkalmazásának.
Ma két nagy tervezett űrprogram tartja lázban az űrhajózás szerelmeseit. Az egyik a Hold ismételt meglátogatása emberes űrutazások alkalmával, a másik pedig az asztronauták Marsra juttatása és visszahozása.
Mindkét program kapcsán szabályos űrverseny van kialakulóban, a kínaiak mindkét célpontot igen komolyan veszik, s talán ennek köszönhető, hogy az Európai Űrügynökség és a NASA is egyre nagyobb energiát fektet ezen expedíciók megvalósításába. 2020-ban várható, hogy ismét ember lép  holdunk felszínére, s 2035-re datálják a Mars meghódításának kezdetét. Ezek a nemzetközi projektek kellő alapot és megfelelő háttértámogatást nyújtanának egy olyan természettudományos   programnak, mint az Informatorium Űrkadét Program, ami a megvalósítás során, az űrkutatást, az űrhajózást használná vezérfonalként.


Csapatmunka, összefogás, együttműködés
Az Agóra Űrkadét Programban a diákok néhány órára igazi űrhajós tanoncokká, űrkadétokká válnak. A résztvevők kisebb (4-5 fős) csapatokat alkotva ismerkednek meg a matematika, fizika, kémia, biológia, informatika azon problémaköreivel, melyek az űrkutatással kapcsolatosak. Minden óra egy-egy tudományágé. Programunk lényege, hogy – az ismeretanyagok átadásán túl - a csapatokon belül az „űrhajós személyzet” ki tudja osztani egymás között a feladatokat és hatékonyan tudjanak együttműködni a kijelölt közös cél elérése érdekében.

Programelemek

  • Természettudományok és űrkutatás
  • Csillagászat
  • Informatika, robotika
  • A rakétaépítés fizikája


A program helyszínei
Szent-Györgyi Albert Agóra élményműhelyei, az Informatórium, a Látványlaboratórium és az Informatika Történeti Kiállítás terei.

Csoportok, jelentkezését várjuk. Részvételi díj: 500 Ft/fő.

További információk a programról: Rózsa Péter  -  rpeter@agoraszeged.hu  -  tel.: +36(70)616-4011
A jelentkezéseket ezen a címen várjuk: urkadet@agoraszeged.hu

ALKALMAS VAGY A FELADATRA?
Fedezd fel az Univerzumot
és saját képességeidet!
HAGYJ NYOMOT!

6722 Szeged, Kálvária sgt. 23 Telefon: +36 62 563 480 fax: +36 62 563-499 email: kapcsolat@agoraszeged.hu www.agoraszeged.hu