Bemutatkozunk

Botka László polgármesterTisztelt Leendő Látogatóink, Vendégeink,
Kedves Szegediek!


A mi szép városunk neve mellé sokféle állandó jelzőt ragasztottak már korok, építő törekvések, vagy egyszerűen csak a természet bőkezűsége – a legtalálóbb, s egyszersmind a legnagyobb büszkeségre okot adó minősítésünk mégis talán „a tudomány fellegvára”, „a régió kulturális fővárosa”, „a szellem dél-alföldi központja”.
S bár Klebelsberg óta tudjuk, hogy a „város, a városvezetés csak falakat emelhet, s e falakat lélekkel megtölteni a bennük munkálkodók feladata”, most ismét örömmel jelenthetem: a város, bizony, elkészítette, fölépítette a falakat.
Mégpedig azokat a falakat, amelyek újból bizonyságát adják Szeged tudományos, kulturális, szellemi arculatának, s egy újabb lehetőséggel gazdagítják az amúgy is örökké pezsgő, széles kínálatú városban a kellemesen és egyúttal hasznosan eltölthető időt.
Igen, egy – gyakorlatilag ismeretlen, elhanyagolt – tömbbelső helyén   most valami szép, egyedi és különleges emelkedett. Szent-Györgyi városában, Szent-Györgyi nevével fémjelezve létrejött a tudomány és kultúra, a tanulás és szórakozás, sőt, leginkább a szórakozva tanulás egy olyan fellegvára, amely országosan is páratlan a maga nemében. A négy szintes, hatalmas, különleges, környezetbarát építészeti megoldásokban gazdag épületben szülő és gyerek, nagypapa és unoka, a természettudományok barátai és az „ellenük beoltott” látogatók egyaránt és együtt tehetnek csodás utazást a múltba és a jövőbe, a számítástechnika és a biológia világába, és találkozhatnak – hiszen „agóráról” van szó – nemcsak az élményekkel, hanem egymással is.
Mert azért – falak ide és rájuk költött milliárdok oda – mégiscsak ez a legfontosabb. A Klebelsberg említette „lélek”. No és az út, lélektől lélekig.
 

Botka László
Szeged polgármestere

 

A létesítmény főbb adatai

A négyszintes főépület T alakú elrendezésben épül. Hasznos alapterülete 6863 m2.

Fő funkciója a közművelődés szolgálata, a tudomány népszerűsítése. A fő funkción kívül helyet kap még a létesítményben büfé, kreatív könyvesbolt, könyvtár, valamint a Nyári Pavilonban kávézó és gyorsétterem, továbbá 78 db parkolóhely került kialakításra.

Megközelítés, külső helyszínek

A Kálvária sugárúti főbejárati kapun belül került kialakításra a fogadó udvar, innen közelíthető meg a Nyári Pavilon. A fogadóudvar és a főépület közötti tér a rendezvénytér, amely burkolatával, vízjátékaival a terület legreprezentatívabb külső tere, a felhasználás számtalan lehetőségével. Itt magasodik a létesítmény jelképeként a Klímatorony. A Gogol utca felől történik a gépkocsi bejárás biztosítása. A terület érdekessége a lebontott asztalosműhelyhez tartozó portorony, amely mementóként megmaradt, felújításra került.

A földszinti közösségi terek

A főépület földszintjén kapott helyet a tágas aula ruhatárral, büfével, valamint egy 280 férőhelyes nagy és egy 85 férőhelyes kis előadóterem. Itt található 15 db szabadon hozzáférhető számítógépes munkaállomás, a Líra Könyvesbolt (könyvek, készségfejlesztő játékok, szegedi kiadványok) és a Somogyi Károly Városi Könyvtár Agóra Gyermekkuckó könyvtára, ahol gyermekkönyveket lehet olvasni és kölcsönözni. A nagyterem mobil válaszfallal szekciótermekké alakítható. A mobil színpadrendszer sokféle kialakítást és használhatóságot tesz lehetővé. Beépített vetítővászonnal, vetítésre alkalmas technikával, korszerű fény- és hangtechnikai rendszerrel ellátott terem, melynek akusztikája a mozgatható oldalfalakkal az igényeknek megfelelően állítható. A kisterem akusztikája pedig kimondottan igényes kialakítású, kamarazenei koncertek tartására is alkalmas.

Az intézmény földszintjén és első emelet a közművelődésé

Az épületnek ez a szintje a Százszorszép Gyermekház jelenleg is működő programjai elhelyezésére szolgál. A zsibongó, a 4 db mozgásműhely, 2 db alkotóműhely, az élményműhely, a hangklub és a játéksziget-játszószoba fogadja a szakkörökön és programokon résztvevőket. A függő folyosón lehet átjutni a megmaradó épületben kialakított irodaházba, ahol az intézmény személyzete dolgozik.

Második és harmadik emelet: a tudomány népszerűsítése

Ezeken a szinteken kerültek elhelyezésre a tudományos ismeretterjesztő funkciók. Itt készült el az SZBK látványlaboratóriuma, itt kapott helyet az Informatórium két szint magas nagyméretű vetítésre alkalmas fallal, a galérián „intelligens” mintaotthonnal. Ugyancsak két szinten helyezkedik el Informatika Történeti Múzeum mintegy 1000 m2 kiállítótérrel. A harmadik emeleten vannak a látogatható épületgépészeti terek.

Az épületben rendkívül korszerű építészeti megoldásokkal találkozhatunk. A hűtést és a fűtést főként napkollektoros és hőszivattyús rendszerek biztosítják, az elektromos áram igény kiszolgálását napelemek segítik. A gépészeti terek kialakítása lehetővé teszi a látogatók fogadását, ezáltal bármely érdeklődő megismerheti a megújuló energiákat előállító gépeket és rendszereket működés közben is.

A létesítményt a BAHCS Művek Kft. tervezte, kivitelezője a KÉSZ Építő- és Szerelő Zrt.

6722 Szeged, Kálvária sgt. 23 Telefon: +36 62 563 480 fax: +36 62 563-499 email: kapcsolat@agoraszeged.hu www.agoraszeged.hu